Μονή Κερνίτσας με τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας





Σε κοντινή απόσταση από τη Βυτίνα, σε μια κατάφυτη τοποθεσία στέκεται αγέρωχη η Ιερά Μονή Κερνίτσας, η οποία πήρε το όνομά της από τη μεσαιωνική πόλη που βρισκόταν στα νοτιοδυτικά της. Εικάζεται ότι ιδρύθηκε τον 12ο αιώνα, όταν αυτοκράτορας ήταν ο Ανδρόνικος Παλαιολόγος.
Η Μονή είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου· η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας λέγεται ότι βρέθηκε σε σπηλιά κάτω από το ναό της Παναγίας της Κερνίτσας, που είναι χτισμένος στον περίβολο της Μονής. Στην εικόνα αυτή αποδίδονται πολλά θαύματα, κυρίως θεραπείας παραλύτων και νοητικά διαταραγμένων.
Στα χρόνια της Επανάστασης η Μονή Κερνίτσας συνεισέφερε παρέχοντας καταφύγιο σε αγωνιστές και κατατρεγμένους. Λέγεται μάλιστα ότι εκεί λειτουργούσε και κρυφό σχολειό. Δυστυχώς, βέβαια, ούτε και αυτό το μοναστήρι δεν γλίτωσε από την καταστροφική μανία τόσο των Αλβανών, κατά τα Ορλωφικά το 1770, όσο και των Τούρκων, κατά την καταστροφική επέλαση του Ιμπραήμ το 1826. Η Μονή σιγά σιγά επούλωσε τα τραύματά της και σήμερα λειτουργεί ως γυναικείο μοναστήρι, που δέχεται προσκυνητές.

Ένα τα πιο παλιά μοναστήρια της Ελλάδας, και ίσως το αρχαιότερο της Αρκαδίας, είναι η Ιερά Μονή Κερνίτσας, που έχει χτιστεί μέσα σε μια κατάφυτη τοποθεσία κοντά στο μικρό, γραφικό χωριό της Βυτίνας, σε υψόμετρο 840 μ. Η Μονή είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και πιθανότατα χτίστηκε το 1105, επί βασιλείας Ανδρόνικου Παλαιολόγου. Όσον αφορά την προέλευση του ονόματός της, φαίνεται ότι ονομάστηκε έτσι από τη μεσαιωνική πόλη Κερνίτσα, που βρισκόταν βορειοδυτικά της Βυτίνας, στην οροσειρά του Αργυρόκαστρου. Κτήτορες της Μονής ήταν, κατά την παράδοση, κάποιοι Πετζοκολαίοι.
Στα νότια της Μονής βρίσκεται ο Ναός των Ταξιαρχών με το εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο τέμπλο του. Ο ναός αυτός λειτουργεί ως εξομολογητήριο. Στον περίβολο της Μονής συναντάμε επάνω σε βράχο το ναό της Παναγίας της Κερνίτσας, κάτω από τον οποίο υπάρχει σπηλιά που λειτούργησε ως ασκηταριό. Στη σπηλιά αυτή λέγεται πως βρέθηκε η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, η οποία φυλάσσεται στο ναό. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας η Μονή Κερνίτσας συνέδραμε στους υπόδουλους Έλληνες με ποικίλους τρόπους. Από το 1680 λειτούργησε στους χώρους της κρυφό σχολειό∙ το σχολείο αυτό δε δίδασκε μόνο γράμματα, αλλά καλλιεργούσε σιγά σιγά στη συνείδηση των μαθητών το ιδανικό της ελευθερίας. Εδώ επίσης βρήκαν καταφύγιο αρκετοί αγωνιστές αλλά και άμαχοι, όπως για παράδειγμα η οικογένεια του Κωνσταντή Κολοκοτρώνη. Αρκετές δοκιμασίες γνώρισε η Μονή στο διάβα των αιώνων, με αποκορύφωμα την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης, που έπεσε θύμα της επίθεσης του Ιμπραήμ επτά φορές! Στη διάρκεια αυτών των επιδρομών πολλά πολύτιμα κειμήλια και χειρόγραφα καταστράφηκαν. Ακόμη και μετά την Επανάσταση, η Μονή συνέχισε το έργο της, προσφέροντας οικονομική ενίσχυση σε διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Η Μονή Κερνίτσας ξεκίνησε να λειτουργεί ως ανδρικό μοναστήρι. Ύστερα από μία περίοδο ερήμωσης, το 1940 αναβίωσε με βασιλικό διάταγμα ως γυναικείο. Σήμερα η Μονή δέχεται μόνο προσκυνητές, ενώ ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι η Θεία Λειτουργία τελείται μόνο νύχτα.


Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη