Καιρός: Έρχονται βροχές, καταιγίδες και ισχυροί νοτιάδες

 

© Παρέχεται από: Protothema.gr aytokinito-nero

Για κακοκαιρία τουλάχιστον δύο ημερών που θα προκληθεί από ένα εκτεταμένο που θα έρθει από αργά το βράδυ της Δευτέρας και από δυτικά προειδοποιεί ο μετεωρολόγος και βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Καλλιάνος.

Το βράδυ της Δευτέρας οι πρώτες βροχές


Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία η μεταβολή του καιρού θα λάβει χώρα αρχικά από τα δυτικά της Ελλάδας αργά το βράδυ της Δευτέρας. «Φαίνεται ότι θα ξεκινήσουν εκεί οι πρώτες βροχές ασθενούς έως μέτριας έντασης και θα επηρεάσουν το βράδυ της Δευτέρας σχεδόν τις περισσότερες περιοχές των Επτανήσων και της Δυτικής ηπειρωτικής χώρας» σημειώνει ο κ. Καλλιάνος.



Κακοκαιρία Τρίτη και Τετάρτη

Το διήμερο Τρίτη και Τετάρτη το βαρομετρικό χαμηλό θα κινηθεί ανατολικότερα και θα καλυφθούν με χαμηλές πιέσεις οι περισσότερες περιοχές της χώρας - κυρίως η κεντρική και η νότια Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Καλλιάνο «αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα, τόσο στο Ιόνιο και στο Αιγαίο, όσο και στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές να επικρατήσει κακοκαιρία. Τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας θα είναι οι βροχές και οι κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες (καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά, τα νότια και τα ανατολικά νησιωτικά τμήματα), οι ισχυροί νοτιάδες που οι ριπές τους θα αγγίζουν τα 7-8 μποφόρ στο Αιγαίο και η μικρή πτώση της θερμοκρασίας.

Η Αττική

Κατά διαστήματα θα βρέχει το διήμερο Τρίτη-Τετάρτη και στην Αττική όπου είναι πολύ πιθανό να εκδηλωθούν και τοπικές καταιγίδες. «Ο καιρός θα είναι βροχερός και απαραίτητο αξεσουάρ θα είναι η ομπρέλα μας. Δεν θα βρέχει συνεχόμενα και ισχυρά. Θα βρέχει όμως με εξάρσεις και υφέσεις για τουλάχιστον δύο ημέρες (Τρίτη και Τετάρτη)» σημειώνει ο μετεωρολόγος.

Στα ορεινά της βόρειας Ελλάδας τα χιόνια

Όσον αφορά τα χιόνια η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι λόγω της μικρής σχετικά πτώσης της θερμοκρασίας, δεν θα κατέβουν οι χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα όπως πριν λίγες ημέρες. Θα χιονίσει όμως στα ορεινά της Μακεδονίας και της Θράκης περίπου πάνω από τα 900-1000 μέτρα.

Ισχυροί οι άνεμοι

Χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι και οι ισχυροί νοτιάδες οι οποίοι την Τρίτη θα είναι ιδιαίτερα ενισχυμένοι στο Αιγαίο με εντάσεις που οι ριπές τους θα αγγίζουν τα 7-8 μποφόρ. Από το μεσημέρι της Τετάρτης όμως, στο βόρειο Αιγαίο, ο άνεμος θα στραφεί και θα πνέει από βόρειες διευθύνσεις και πολύ ενισχυμένος στα 7-8 και πιθανότατα με ριπές στα 9 μποφόρ στις βορειότερες περιοχές του Αιγαίου.

Προσοχή την Τετάρτη στη Θεσσαλία

Σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο αρκετά μεγάλος φαίνεται ότι θα είναι ο όγκος νερού που θα επηρεάσει την περιοχή της Θεσσαλίας την Τετάρτη και γι' αυτό εκεί όπως λέει «χρειάζεται προσοχή σε περίπτωση που υπάρξουν πλημμυρικά φαινόμενα».

Σχετική βελτίωση από Πέμπτη

Υπολείμματα της κακοκαιρίας θα παραμείνουν και την Πέμπτη οπότε αναμένεται να εκδηλωθούν τοπικές βροχές σε αρκετές περιοχές της χώρας, όμως ο καιρός θα παρουσιάσει σχετική βελτίωση σε σχέση με το διήμερο που θα έχει προηγηθεί αν και όπως σημειώνει ο μετεωρολόγος «είναι πολλές ημέρες μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη και επομένως ίσως υπάρξουν αλλαγές στα προγνωστικά στοιχεία».

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη