ΕΝΟΧΗ ΣΙΩΠΗ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ


Μετά τη γνωμοδότηση των Γενικών  Γραμματέων των υπουργείων εσωτερικών και περιβάλλοντος υπέρ της ΤΕΡΝΑ, απομένει μόνο η υπογραφή της σύμβασης Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.) με την εν λόγω εταιρεία.

Στο Δήμο Τρίπολης η διοίκηση Παυλή και οι υπόλοιπες παρατάξεις που είναι συνένοχες για τις αθλιότητες γύρω από τα απορρίμματα, όχι μόνο κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν αλλά κάνουν και ότι μπορούν να κρύψουν το πρόβλημα.

 Στη συνεδρίαση του δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης τη Δευτέρα 03/10/2016 ενώ είχαμε αυτές τις ραγδαίες εξελίξεις, οι παρατάξεις Παυλή-Σμυρνιώτη-Τζιούμη-Τσαμούλου αρνήθηκαν προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση που πρότεινε «η Λαϊκή Συσπείρωση» για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Όλα αυτά τη στιγμή που η χωματερή της «Αγίας Τριάδας» που φτιάχτηκε με ευθύνη Σμυρνιώτη στοιχειώνει και η χωματερή στον «Άγιο Βλάση» που φτιάχτηκε με απόφαση όλων των παρατάξεων (πλην Λαϊκής Συσπείρωσης) γιγαντώνεται και γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνη.

Θέλουν να κρατήσουν στο σκοτάδι τους Δημότες μέχρι να τους στείλουν οι εργολάβοι που θα αναλάβουν την διαχείριση τον λογαριασμό και τότε να αναφωνήσουν: «Τι να κάνουμε; Πληρώστε. Δεν υπήρχε άλλη λύση.»

Οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ, των  ΑΝ.ΕΛ. και των άλλων κομμάτων του Ευρωμονόδρομου, για να αναγκάσουν τα λαϊκά στρώματα της Πελοποννήσου να αποδεχτούν τέτοιες εγκληματικές επιλογές, οδήγησαν τα προηγούμενα χρόνια το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων σε πλήρες μεθοδευμένο αδιέξοδο.

Αξιοποιώντας το αδιέξοδο που μετέτρεψε την Περιφέρεια Πελοποννήσου σε ένα απέραντο σκουπιδότοπο, αλλά και σε Ελντοράντο για τους εργολάβους, η Διοίκηση της Περιφέρειας προετοίμασε την σύμβαση Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) για την παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, με όρους και προϋποθέσεις εγγυημένης κερδοφορίας για την εταιρεία και βαριές συνέπειες στο περιβάλλον, την υγεία και την τσέπη των λαϊκών στρωμάτων.

Τις πρόσφατες δηλώσεις, Υπουργών, άλλων κυβερνητικών παραγόντων, ακόμη και από εκπροσώπους της ΤΕΡΝΑ, ότι οι διαπραγματεύσεις Κυβέρνησης - ΤΕΡΝΑ έχουν ολοκληρωθεί και υπάρχει κλίμα συναίνεσης για να ολοκληρωθεί και η διαδικασία παραχώρησης της διαχείρισης στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ακλούθησαν οι γνωμοδοτήσεις των Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων Εσωτερικών και Περιβάλλοντος.  

Από πλευράς των Δημάρχων έχουμε την ομόφωνη απόφαση του ΦΟΔΣΑ (φορέας διαχείρισης σύμμεικτων αποβλήτων) στις 15/07/2016. Τι έλεγε η απόφαση; Παράδοση στους ιδιώτες της διαχείρισης των απορριμμάτων και όχι μόνο.

Που είναι οι διαφορές της ομάδας Παυλή-Καμπόσου-Πνευματικού-Βαλιώτη-Μαντά με την ομάδα Γρυπιώτη-Τσιριγώτη και λοιπούς της εκτελεστικής επιτροπής του ΦΟΔΣΑ;

Οι μεν προτείνουν τους δικούς τους εργολάβους να κάνουν τη διαχείριση και να πηγαίνουν το υπόλειμμα στην ΤΕΡΝΑ με 60 ευρώ τον τόνο θαφτικά- εύκολα καταλαβαίνει κανείς που θα πάει ο λογαριασμός για τους δημότες όταν αθροιστούν όλα αυτά τα κόστη- οι δε στηρίζουν απ΄ευθείας την ΤΕΡΝΑ. Εργολάβοι παντού!

Ενώ όλοι συμφωνούν με τη ληστεία του λαού να πληρώσει ο κόσμος μέσα από τα πανάκριβα τέλη, σκοτώνονται στο ποιος και σε ποιόν εργολάβο θα παραδώσει τη διαχείριση των απορριμμάτων, αφού και αυτοί που στηρίζουν τη σύμβαση με την ΤΕΡΝΑ κι εκείνοι που ευαγγελίζονται τοπικά σχέδια διαχείρισης μιλάνε και το γράφουν και στα κείμενα τους για ιδιώτες, ΣΔΙΤ ακόμη και να φεσώσουν με δάνεια τον κόσμο.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης κάτω από την πίεση των Δημοτών (όταν τα σκουπίδια σχημάτιζαν βουνά σε όλο το Δήμο) έχει ψηφίσει ομόφωνα την πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης και έχει αποφασίσει:

« Η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται μέσα από Ενιαίο Δημόσιο Φορέα, χωρίς καμιά ανάμειξη ιδιωτών, για να μπορούν οι Δήμοι να κάνουν την διαχείριση προς όφελος των δημοτών. Όταν λέμε δημόσιο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων εννοούμε για 100% δημόσιο, όπου όλες οι υποδομές, τα εφόδια, τα πάντα θα ανήκουν στο κράτος χωρίς καμιά επιβάρυνση των δημοτών, με μόνιμο προσωπικό με πλήρη δικαιώματα. Ο φορέας αυτός θα κάνει τις χωροθετήσεις με άκρως επιστημονικά κριτήρια, και θα χρησιμοποιήσει την αιχμή της σύγχρονης τεχνολογίας στις μεθόδους διαχείρισης των απορριμμάτων ελαχιστοποιώντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και μεγιστοποιώντας τα οικονομικά οφέλη για λογαριασμό των λαϊκών στρωμάτων.»

‘Όταν όμως καταλάγιασε η λαϊκή οργή οι κατά τα άλλα υπερασπιστές των λαϊκών συμφερόντων «έκαναν γαργάρα» την ψήφο τους και έτρεξαν να φέρουν τους εργολάβους!

Ο κ. Παυλής με το δικό του σχέδιο διαχείρισης, με τους δικούς του εργολάβους, που με βεβαιότητα θα καταλήξει σε άλλη μια ανοιχτή χωματερή όπως στους Δήμους Βόρειας Κυνουρίας, Ευρώτα, κ.τ.λ. και ο κ. Τσαμούλος με άλλους εργολάβους στην ίδια κατεύθυνση.

Οι υπόλοιπες παρατάξεις που με τη στάση τους και την ψήφο τους στηρίζουν την παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στους ιδιώτες κρατούν στάση ένοχης σιωπής επιδιώκοντας να κρύψουν τις ευθύνες τους.

Η κατά τα άλλα λαλίστατη παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς ενήμερη από πρώτο χέρι για τις εξελίξεις, σιωπά ένοχα μπροστά στο επικείμενο έγκλημα.. Η τακτική της σουπιάς (θολώνουμε τα νερά) και προσφιλής είναι και δοκιμασμένη γι΄αυτήν την παράταξη.

Το ίδιο ένοχη είναι και η παράταξη του κ. Τζιούμη που καταψήφισε την πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο αφού συμφωνεί με την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης.

Καλούμε τους Δημότες, τις λαϊκές οικογένειες, καμιά εμπιστοσύνη να μην δείχνουν σε όσους σηκώνουν κορώνες για  ανίκανη, άχρηστη ή επικίνδυνη Δημοτική Αρχή αφού είναι το ίδιο επικίνδυνοι για τα λαϊκά συμφέροντα. Διαφορετικά θα είχαν πάρει ξεκάθαρη θέση στο θέμα της ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων (και όχι μόνο) και θα πάλευαν ώστε αυτή να γίνει μέσα από Ενιαίο Δημόσιο Φορέα .

  Για την Λαϊκή Συσπείρωση: Δημήτρης Νικολάου, Δημοτικός Σύμβουλος.

Τρίπολη 07/10/2016

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη