Άλλη μια διάκριση για την ελληνική διατροφή


Άλλη μια διάκριση κέρδισε για μια ακόμα φόρα η ελληνική διατροφή.Συγκεκριμένα, η περιοχή της   Νότιας Ελλάδος και η πόλη Sibui της Ρουμανίας κατέκτησαν τον τίτλο “Ευρωπαική Περιφέρεια της Γαστρονομίας” για το 2019(European Region of Gastronomy 2019).Ο τίτλος αυτός απονεμήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου από  το Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας,Πολιτισμού,Τεχνών και Τουρισμού.

Το Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας,Πολιτισμού,Τεχνών και Τουρισμού,έχοντας την στήριξη των ευρωπαικών θεσμικών οργάνων,στοχεύει στην δημιουργία ενός συνδέσμου ανάμεσα στα τρόφιμα,την φιλοξενία,τον τουρισμό,την υγεία και την αειφόρα.Aυτή η ενέργεια γ γίνεται με σκοπό την δημιουργία μιας οικονομικής,πολιτισμικής,κοινωνικής και περιβαντολογικής ανάπτυξης κάθε περιφέρειας .Και στις δυο περιοχές θα υπάρξουν εκδηλώσεις γαστρονομίας καθ’όλη την διάρκεια του 2019,κατά τις οποίες θα γίνει προσπάθεια προβολής της τοπικής κουλτούρας σε συνδυασμό με την καινοτομία.

Σε αυτό το σημείο θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε ότι η πόλη Sibui κερδίζει μια σημαντική διάκριση για 2η φορά,μιας και το 2007  ήταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Ο δήμαρχος της πόλης Astrid Fodor δήλωσε ότι Sibiu θα προσφέρει στους επισκέπτες τις καλύτερες και πιο υγιεινές τροφές, με συστατικά που προέρχονται από τοπικά αγροκτήματα.Ακόμα,επίκεντρο των δράσεων του θα είναι η προώθηση παραδοσιακών  τροφίμων όπως καπνιστά κρέατα, τυριά χώρα και μαγειρευτά.
 
Η περιοχή της Νοτίου Ελλάδος περιλαμβάνει πάνω από 50 κατοικημένα νησιά(Κυκλάδες Δωδεκάνησα,νήσοι στο κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο).Πρόκειται για νησιά τα οποία έχουν δικό τους ξεχωριστό ιστορικό υπόβαθρο και πολιτισμό,καθώς και μοναδικά τοπικά προιόντα και γαστρονομική ταυτότητα.Ο περιφεριάρχης κος Γιώργος Χατζημάρκος σε δηλώσεις του ότι η γαστρονομία στην περιοχή του Νοτίου Αιγαίου συνδέεται άρρηκτα με την κοινωνία και τον πολιστισμό.Διαμορφώνεται από το κλίμα,τον ήλιο,την θάλασσα και έχει ως σήμα κατατεθέν τις ελιές και τους αμπελώνες
Γιώργος Μητρόπουλος
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου