Ανανεώθηκε η πιστοποίηση της Τσακώνικης Μελιτζάνας Λεωνιδίου ως προϊόν Π.Ο.Π.



Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγροτοκτηνοτρόφων  Λεωνιδίου "Ο ΑΓΙΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ"  ανανέωσε σήμερα Δευτέρα 19-06-2017  με  επιτυχία, την πιστοποίηση της  Τσακώνικής Μελιτζάνας Λεωνιδίου ως προϊόν Π.Ο.Π.

Ο   Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός "ΔΗΜΗΤΡΑ" (πρώην AGROCERT) που  είναι αρμόδιος για την έγκριση των υποβαλλόμενων από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις αιτημάτων ένταξης στο σύστημα ελέγχου, σε συνεργασία με την  Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της  Π.Ε. Αρκαδίας  προχώρησε σε έλεγχο στο συσκευαστήριο του συνεταιρισμού.  

Από την αυτοψία των προϊόντων που συσκευάστηκαν στο συσκευαστήριο μας και τον έλεγχο των εγγράφων προέκυψε ότι ο Συνεταιρισμός διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις ώστε να παράγει, να συσκευάζει, να διακινεί και να διαθέτει την Τσακώνικη Μελιτζάνα Λεωνιδίου ως προϊόν με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης(ΠΟΠ)

Προϊόν Π.Ο.Π νοείται το όνομα μιας περιοχής, που χρησιμοποιείται στην περιγραφή ενός αγροτικού προϊόντος που παράγεται σε αυτήν και η ποιότητα του ή τα χαρακτηριστικά οφείλονται κυρίως ή αποκλειστικά στο γεωγραφικό περιβάλλον. Το καθεστώς για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης των γεωργικών προϊόντων θεσπίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 1992 με τον κανονισμό 2081/92.

Η Τσακώνικη μελιτζάνα Λεωνιδίου έχει σχήμα επίμηκες, χρώμα μωβ με άσπρες ρίγες, γυαλιστερό και λείο φλοιό, και μέγεθος καρπού που κυμαίνεται από 15 έως 22 εκατοστά και βάρος 120-150 γραμμαρίων. Παράγεται παραδοσιακά στον κάμπο του Λεωνιδίου, είναι πλούσια σε θρεπτική αξία και έχει χαρακτηριστική γλυκιά γεύση που την κάνει ξεχωριστή από άλλες μελιτζάνες. 

Καλούμε  λοιπόν τους παραγωγούς   τσακώνικης μελιτζάνας  Λεωνιδίου Π.Ο.Π.  να αναγράφουν στα δελτία αποστολής την παραπάνω περιγραφή. Να προμηθευτούν από τις εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού μας τις ετικέτες που θα πρέπει  τοποθετούν στις συσκευασίες τους. Οι ετικέτες αυτές περιέχουν την φράση "ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ ΤΣΑΚΩΝΙΚΗ ΛΕΩΝΙΔΙΟΥ ΠΟΠ", αριθμ. Έγκρισης πιστοποιητικού: ΠΟΓ/3246-20671.17 και έχουν συγκεκριμένες διαστάσεις

Με τον τρόπο αυτό το προϊόν μας αποκτά προστιθέμενη αξία και το κάνει να ξεχωρίζει από μελιτζάνες που δεν είναι τσακώνικες και εκμεταλλεύονται την φήμη της τοπικής και ξεχωριστής ποικιλίας μας.



Το Δ.Σ του Συνεταιρισμού

leonidion.gr

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη