Γιάννης Κούρος, ο σύγχρονος Φειδιππίδης που «έσπασε» τα ρολόγια και έφτασε στη Σπάρτη πριν προλάβουν να ετοιμάσουν την τελετή τερματισμού. Έκοψε πρώτος το νήμα σε 53 υπερμαραθώνιους και μπήκε στο βιβλίο ρεκόρ Γκίνες

Το 490 π.Χ. οι Αθηναίοι στέλνουν τον καλύτερο αγγελιαφόρο τους στη Σπάρτη για να ζητήσουν τη βοήθεια των Λακεδαιμονίων για να αντιμετωπίσουν τους Πέρσες.
Ήταν ο Φειδιππίδης, ένας Αθηναίος που φημιζόταν για τις αντοχές του και κλήθηκε να καλύψει μια απόσταση περισσότερο από 200 χιλιόμετρα όσο πιο γρήγορα μπορούσε.
Τις πρώτες απογευματινές ώρες ξεκίνησε από την αγορά της Αθήνας, κατευθύνθηκε στην Ελευσίνα, τα Μέγαρα και στην αρχαία Κόρινθο, συνέχισε προς τη Νεμέα και το απόγευμα της επόμενης ημέρας έφτασε στην Τεγέα και αργότερα στη Σπάρτη.
Στη διάρκεια του ταξιδιού του έκανε μόνο λίγες στάσεις για ανεφοδιασμό και κατάφερε να φτάσει στη Σπάρτη περίπου σε 40 ώρες. Αφού περίμενε την απόφαση των Σπαρτιατών έτρεξε πίσω στην Αθήνα και ανήγγειλε τα νέα. Λίγες ημέρες αργότερα, οι Αθηναίοι κατατρόπωσαν τους Πέρσες στον Μαραθώνα χωρίς τη βοήθεια των Σπαρτιατών και ο Φειδιππίδης έγινε ο πιο γνωστός δρομέας της αρχαιότητας, ο άθλος του οποίου μνημονεύτηκε από τον Ηρόδοτο.
Το 2005 ο Έλληνας υπερμαραθωνοδρόμος, Γιάννης Κούρος ακολούθησε τα χνάρια του Αθηναίου δρομέα και έκανε τη διαδρομή «Αθήνα –Σπάρτη -Αθήνα» μήκους 490 χλμ σε 63 ώρες.
Tο 1983 ολοκλήρωσε περίπου 25 μαραθώνιους
Tο 1983 ολοκλήρωσε περίπου 25 μαραθώνιους. Το «Σπάρταθλον» πραγματοποιείται κάθε χρόνο τέλη Σεπτεμβρίου
Τα ξένα μέσα τον αποκάλεσαν «Τρέχοντα θεό» αλλά και «σύγχρονο Φειδιππίδη», καθώς θεωρείται από τους σημαντικότερους δρομείς, ο οποίος κατέχει μερικές από τις καλύτερες επιδόσεις που έχουν καταγραφεί ποτέ. Έχει καταρρίψει πάνω από 160 παγκόσμια ρεκόρ και έχει κερδίσει τέσσερις φορές το «Σπάρταθλον».
Ο Κούρος γεννήθηκε το 1956 στην Τρίπολη. Μεγάλωσε σε ένα βίαιο οικογενειακό περιβάλλον, που όπως είχε αναφέρει, τον έκανε να αναζητήσει καταφύγιο στον αθλητισμό. Σε ηλικία 10 ετών ήρθε πρώτος σε αγώνα μήκους και ασχολήθηκε με τον στίβο. Στην εφηβεία κέρδισε πολλές πρωτιές στους σχολικούς αγώνες και αφοσιώθηκε στο τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων.
Είναι κορυφαίος υπερμαραθωνοδρόμος στον κόσμο και έχει καταρρίψει πάνω από 160 ρεκόρ
Είναι κορυφαίος υπερμαραθωνοδρόμος στον κόσμο και έχει καταρρίψει πάνω από 160 ρεκόρ
Σε ηλικία 16 ετών ο προπονητής της Τρίπολης τον είδε να αθλείται στο στάδιο και του ζήτησε να τρέξει μια απόσταση χιλίων μέτρων. Ο προπονητής ενθουσιάστηκε με την επίδοση του και τον προέτρεψε να ασχοληθεί σοβαρά με τον πρωταθλητισμό.
Ο Κούρος συμμετείχε μαζί με άλλους αθλητές του νομού στο πανελλήνιο πρωτάθλημα στην Ολυμπία, όπου ο νικητής θα περνούσε κατευθείαν στην Γυμναστική Ακαδημία. Εκείνη την ημέρα το λεωφορείο που τους μετέφερε στην Ολυμπία καθυστέρησε και μπήκε στον αγώνα χωρίς ζέσταμα. Τερμάτισε δεύτερος και έτσι δεν κατάφερε το στόχο του. Αυτό όμως δεν τον εμπόδισε να ασχοληθεί με το τρέξιμο. Εξακολούθησε να αγωνίζεται και το 1977 σε ηλικία 21 ετών, έτρεξε τον πρώτο του Μαραθώνιο με χρόνο 2:43:15.
Για να ζήσει έκανε περιστασιακές δουλειές και κάθε βράδυ έκανε προπονήσεις
Το «Σπάρταθλον»
Τη δεκαετία του ’80 άρχισε να σπάει όλα τα παγκόσμια ρεκόρ και να βελτιώνει συνεχώς τους χρόνους του. Μια από τις μεγάλες στιγμές της καριέρας του ήταν στο «Σπάρταθλον» που διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1983. Ο θεσμός ήταν έμπνευση Άγγλων πιλότων της RAF και ήταν το πρώτο ανοιχτό διεθνές «Σπάρταθλον», όπου πήραν μέρος μερικοί από τους καλύτερους αθλητές του κόσμου.
Οι δρομείς ξεκίνησαν από την Αθήνα και χάραξαν την πορεία που είχε ακολουθήσει ο Φειδιππίδης πριν από 2.500 χρόνια. Μετά τα Μέγαρα ο Κούρος προηγήθηκε και μέχρι τη Σπάρτη δεν έχασε το προβάδισμα. Τερμάτισε πρώτος με 3 ώρες και 15 λεπτά διαφορά από τον δεύτερο.
Κέρδισε 4 φορές στο Σπάρταθλον σημειώνοντας απίστευτους χρόνους 1983: 21.53.00 1984: 20.25.00 1986: 21.57.00 1990: 20.29.00
Κέρδισε 4 φορές στο Σπάρταθλον σημειώνοντας απίστευτους χρόνους. 1983: 21.53.00
1984: 20.25.00, 1986: 21.57.00, 1990: 20.29.00
Οι ξένοι διοργανωτές είχαν αναφέρει ότι ο καλύτερος χρόνος που θα μπορούσε να κάνει ένας αθλητής ήταν 27 ώρες. Ο Κούρος κάλυψε απόσταση 250 χιλιομέτρων σε 21 ώρες και 50 λεπτά.Μπήκε στην πόλη στις πέντε τα ξημερώματα, αιφνιδιάζοντας τις αρχές της Σπάρτης που τον περίμεναν στις δέκα το πρωί. Οι Βρετανοί θεωρούσαν απίθανη την επίδοση του!
Την επόμενη χρονιά επανέλαβε την επιτυχία κάνοντας ένα ακόμα ρεκόρ. Αυτή τη φορά οι φορείς τον υποδέχτηκαν στα σύνορα της Αρκαδίας και τον συνόδεψαν στο άγαλμα του Λεωνίδα, όπου τον στεφάνωσαν και του προσέφεραν ένα κύπελλο με νερό.
Ο Γιάννης Κούρος με τον Κόρμπιτ στον μαραθώνιο Sri Chinmoy
Ο Γιάννης Κούρος με τον Κόρμπιτ στον μαραθώνιο Sri Chinmoy
Συνολικά κέρδισε τέσσερις φορές το «Σπάρταθλον». Το 1983 ολοκλήρωσε 25 μαραθώνιους και μέχρι το 2000, έκοψε πρώτος το νήμα σε 53 υπερμαραθώνιους, καταγράφοντας ρεκόρ που συμπεριλήφθηκαν στο βιβλίο Γκίνες.
Τη δεκαετία του ’90 μετακόμισε στην Αυστραλία και συνέχισε να τρέχει σε διεθνείς αγώνες. Παράλληλα με τον αθλητισμό ασχολήθηκε με τη συγγραφή βιβλίων και ποιημάτων.
Στο βιβλίο του «Το εξαήμερο του αιώνα» αναφέρει: «Όταν το σώμα παραδίδεται, τότε μόνο η δύναμη της θέλησης μπορεί να το ενεργοποιήσει. Δεν είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς τι συμβαίνει στο μυαλό, στην ψυχή ενός δρομέα, στις αισθήσεις του και πέρα από αυτές… στην προσπάθεια του να αρνηθεί το σώμα του. Ο δρομέας που είναι σε θέση να συνεχίσει, είναι αυτός που έχει καταφέρει να κάνει την υπέρβαση σε ένα μεταφυσικό επίπεδο.»
"Χωρίς υπομονή, δεν θα μπορέσεις ποτέ να αποκτήσεις αντοχή" Γιάννης Κούρος
«Χωρίς υπομονή, δεν θα μπορέσεις ποτέ να αποκτήσεις αντοχή» Γιάννης Κούρος
Στο ντοκιμαντέρ που γύρισε ο Ηλίας Γιαννακάκης με τίτλο «Γιάννης Κούρος Αενάως Κινούμενος» έλεγε ότι θα ήθελε να τρέξει ξανά ολόκληρη τη διαδρομή του Φειδιππίδη και να κάνει και την επιστροφή. Πράγματι το 2005 έτρεξε στον Φειδιππίδειο δρόμο την διαδρομή «Αθήνα –Σπάρτη -Αθήνα» μήκους 490 χλμ σε 63 ώρες, δηλαδή περίπου σε 2,5 ημέρες.
Μέχρι σήμερα έχει τρέξει σε πολλούς διεθνείς αγώνες και κατέχει τις καλύτερες επιδόσεις που έχουν καταγραφεί σε αγώνες μεγάλων αποστάσεων. Τα ρεκόρ που σημείωσε τις χρονιές: 1983, 1984, 1986 και 1990 στο «Σπάρταθλον» δεν έχουν καταρριφθεί ακόμα.
http://www.mixanitouxronou.gr/giannis-kouros-o-sigchronos-fidippidis-pou-espase-ta-rologia-ke-eftase-sti-sparti-prin-prolavoun-na-etimasoun-tin-teleti-termatismou-ekopse-protos-nima-se-53-ipermarathonious-ke-bike-sto-vivlio/


Ο Γιάννης Κούρος γεννήθηκε στην Τρίπολη Αρκαδίας το 1956. Από τα 16 του χρόνια ξεκίνησε να τρέχει συστηματικά και αφιέρωσε τον εαυτό του στον αθλητισμό, ιδιαίτερα στους δρόμους μεγάλων αποστάσεων. Σήμερα είναι ο νούμερο ένα υπερμαραθωνοδρόμος στον κόσμο, έχοντας καταρρίψει μέχρι τώρα πάνω από 160 παγκόσμια ρεκόρ τα οποία παραμένουν όλα ακατάρριπτα μέχρι σήμερα.
Ο Γιάννης Κούρος έχει χαρακτηριστεί κατά καιρούς με διάφορα προσωνύμια όπως «Τρέχων Θεός», «χρυσός Έλληνας», «σύγχρονος Φιδιππείδης», «ασταμάτητος», «κυρίαρχος του πόνου»  και πολλά άλλα. Παρόλα αυτά, όποιος έχει την τύχη να τον γνωρίσει από κοντά, βλέπει έναν άνθρωπο απλό, και αληθινό. Μερικά από τα απίστευτα ρεκόρ του είναι ήδη καταγεγραμμένα στο βιβλίο Guinness, και ο ίδιος είναι ένας θρύλος για όλους τους δρομείς υπεραποστάσεων, σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο δρόμος που χρειάστηκε να διανύσει ο Γιάννης Κούρος για να φτάσει ως εδώ, δεν ήταν (ούτε συνεχίζει να είναι), εύκολος. Τα δύσκολα παιδικά χρόνια διαμόρφωσαν μία αγωνιστική προσωπικότητα, μία σκληραγωγημένη ιδιοσυγκρασία, που έμαθε να ξεπερνάει τις δυσκολίες, βγάζοντας από τα πλην τα συν, όπως γράφει και ο ίδιος σε ένα από τα εκατοντάδες ποιήματα του. Η προσπάθεια χρειάστηκε να γίνει υπερπροσπάθεια, το αδύνατο δυνατό, και η απογοήτευση πείσμα για να φτάσει κάθε φορά στο στόχο του.
Το 1990 αναγκάστηκε από τις καταστάσεις αλλά και εξαιτίας της έλλειψης στήριξης από το επίσημο Ελληνικό κράτος, να μεταναστεύσει στην Αυστραλία, όπου έμεινε για δέκα χρόνια. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 2000 και έκτοτε συνεχίζει να λαμβάνει μέρος σε αγώνες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό με την ίδια επιτυχία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2005 κατέρριψε το δικό του παγκόσμιο ρεκόρ των έξι ημερών που είχε κάνει 21 χρόνια πριν !
Αυτό που δεν είναι ίσως ευρέως γνωστό για τον Γιάννη Κούρο είναι οι καλλιτεχνικές του ικανότητες. Από την ηλικία των 12 ετών άρχισε να γράφει ποίηση και μουσική. Παρακολούθησε μαθήματα Βυζαντινής και Ευρωπαϊκής μουσικής καθώς επίσης και τραγουδιού. Έχει εκδώσει ήδη τέσσερα μουσικά άλμπουμ (δύο ορχηστρικά και δύο φωνητικά), στα οποία έχει γράψει ο ίδιος την μουσική και τους στίχους. Είναι κάτοχος Master Λογοτεχνίας, και έχει εκδώσει  την πρώτη του συλλογή ποιημάτων με τον τίτλο «Συμπλέγματα», καθώς και ένα αυτοβιογραφικό βιβλίο με τίτλο «Το εξαήμερο του αιώνα», στο οποίο, εκτός των άλλων, περιγράφει και τον αγώνα 6 ημερών που έτρεξε στην Νέα Υόρκη το 1984, κατά την διάρκεια του οποίου έσπασε 16 παγκόσμια ρεκόρ.
Ο Γιάννης Κούρος τρέφει μεγάλη αγάπη για την παράδοση, την ιστορία της Ελλάδας και τους διαχρονικούς ήρωές της. Εμπνέεται από τις ηρωικές μορφές του Λεωνίδα, του Νικηταρά, του Κολοκοτρώνη και πολλών άλλων, τους οποίους αναφέρει και σε πάμπολλα ποιήματα του. Μέσα του καίει η ίδια σπίθα που έκαιγε τον Αθηναίο δρομέα Φειδιππίδη, ο οποίος έκανε την διαδρομή Αθήνα-Σπάρτη-Αθήνα για να καλέσει τους Σπαρτιάτες προς βοήθεια για τη μάχη του Μαραθώνα. Εμπνευσμένος από το κατόρθωμα του Φειδιππίδη, έχει ήδη οργανώσει και τρέξει τον "Φειδιππίδειο Άθλο" το 2005 και το 2011.
Για τα επιτεύγματα και τις δραστηριότητες του Γιάννη Κούρου θα μπορούσαμε να γράψουμε σελίδες επί σελίδων, και σίγουρα δεν θα μπορούσαμε να τα καλύψουμε όλα, λόγω της πολύπλευρης προσωπικότητας του. Ο σκοπός αυτής της μικρής εισαγωγής είναι να γνωρίσει ο αναγνώστης τον Γιάννη Κούρο, τις αξίες και τις ιδέες που πρεσβεύει μέσω των αγώνων του, των ποιημάτων του, της μουσικής του, των διαλέξεων που δίνει, αλλά και του προσωπικού του παραδείγματος. Η ιστοσελίδα αυτή χρησιμεύει ως φορέας ενημέρωσης για τον Γιάννη Κούρο και τις δραστηριότητες του, αλλά και ως βήμα επικοινωνίας και έκφρασης του ιδίου.
Ο Γιάννης Κούρος δίνει μαθήματα ζωής σε όλους εμάς, μαθαίνοντας μας να αγωνιζόμαστε μέχρι τέλους, να ήμαστε οι νικητές της ζωής, υπερβαίνοντας τον εαυτό μας και τις δυσμενείς καταστάσεις και γνωρίζοντας τις πραγματικές δυνατότητες μας, όπως ακριβώς έκανε και ο ίδιος.
Αυτή η προσφορά του προς εμάς θα είναι ίσως και η μεγαλύτερη ηθική ανταμοιβή για τον δρομέα-μουσικό-φιλόσοφο-ποιητή Γιάννη Κούρο.

http://www.yianniskouros.gr/index.php

Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου