Έναυσμα του εορτασμού της Πελοποννήσου για τα 200 χρόνια Παλιγγενεσίας η έκθεση του Θεόδωρου Βρυζάκη


Εγκαίνια της έκθεσης από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας 
 «Τριπολιτσά 200 χρόνια Παλιγγενεσίας. Θεόδωρος Βρυζάκης, Η Ελλάς Ευγνωμονούσα» στην Αίθουσα Τέχνης Κούρος.
 
«Είναι μεγάλη τιμή Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, που παρευρίσκεστε στα εγκαίνια ενός σημαντικού γεγονότος για την Τρίπολη, για την ιστορία του 1821 και κυρίως για την καλλιτεχνική αποτύπωση των μεγάλων γεγονότων του 1821» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά την τελετή εγκαινίων της έκθεσης με τίτλο «Τριπολιτσά 200 χρόνια Παλιγγενεσίας. Θεόδωρος Βρυζάκης, Η Ελλάς Ευγνωμονούσα», που διοργανώνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε συνεργασία με την Αίθουσα Τέχνης Κούρος και το Φροντιστήριο Θηβαϊκής Αρχαιογνωσίας. 
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου χαρακτήρισε «πρωτομάστορα της σύγχρονης Ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, της νεοελληνικής ζωγραφικής» το Θηβαίο Θεόδωρο Βρυζάκη, του οποίου η ιστορία και ο βίος αποτελούν μια αποτύπωση όλων των Οδυσσειακών περιπετειών που έχει περάσει ο τόπος. 
«Ο Βρυζάκης μαζί με τους ρομαντικούς Γερμανούς θεωρείται ο πατέρας της γέννησης του ρομαντισμού, ιδιαίτερα δε της Σχολής του Μονάχου, μιας σχολής που επηρέασε την εξέλιξη των τεχνών στην Ευρώπη» σημείωσε ακόμη ο Περιφερειάρχης, υπογραμμίζοντας ότι «ο Βρυζάκης αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο όλα τα ιστορικά γεγονότα και τις μεγάλες προσωπικότητες του 1821».
Είμαι πεπεισμένος Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε και κύριε Υπουργέ, ότι αυτή η έκθεση θα είναι και το έναυσμα των 200 χρόνων που ετοιμάζεται η Πελοπόννησος να ιστορήσει και να γιορτάσει με τις πρέπουσες τιμές και το αντίστοιχο εθνικό κύρος στην εθνική Παλιγγενεσία» δήλωσε τέλος ο Περιφερειάρχης κ. Τατούλης. 
Η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε: «με συγκίνηση βρίσκομαι σήμερα εδώ, γιατί μέσα σε αυτό το χώρο αποτυπώνεται η τέχνη του Βρυζάκη, του πιο σημαντικού εκπροσώπου της τέχνης για την αποτύπωση της εθνεγερσίας του 1821. Μας μένουν τρία χρόνια από τότε που θα κληθούμε να γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την Εθνεγερσία. 
Το 2021 αν θέλουμε πραγματικά ως Έλληνες να τιμούμε το όνομά μας και την αποστολή μας πρέπει να είναι εθνική αφετηρία του Έθνους. Πρέπει να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα όλων αυτών που έχυσαν το αίμα τους για την ελευθερία και μαζί να προχωρήσουμε για να χτίσουμε την Ελλάδα που δικαιούμαστε και υποχρεούμαστε να φτιάξουμε, που πρέπει να έχει η Ευρώπη και ο κόσμος. 
Η Άλωση της Τριπολιτσάς, οι πίνακες του Βρυζάκη, αυτός ο ρομαντισμός που είπε ο Πέτρος Τατούλης, ο οποίος είναι επαναστατικό ρεύμα, αναδεικνύει μια αλήθεια που πρέπει εμείς οι Έλληνες να τη σεβόμαστε, ότι και αν πιστεύουμε. Ποτέ δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε, αντιθέτως, πρέπει να αναγνωρίσουμε και να τιμούμε την καθοριστική συμβολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας για την ευόδωση των εθνικών μας αγώνων. 
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ γιατί μου δώσατε αυτή την ευκαιρία και εύχομαι αυτή η συνέχεια που θα δοθεί σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας να αποτελεί πηγή έμπνευσης και καλής προετοιμασίας για το 2021».    

Τη έκθεση παρουσίασε στην Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο καλλιτέχνης κ. Δημήτριος Ταλαγάνης, ενώ την προσφώνηση έκανε ο κ. Παναγιώτης Πιτερός. 


 






Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη