Χαιρετισμός Δημάρχου Τρίπολης προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ΣΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΓΕΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΗΣ Α.Ε. ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ.ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ 24-09-2017 ΛΕΣΧΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΦΡΟΥΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ   
Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας, 
ως Δήμαρχος της ιστορικής Τριπολιτσάς επιτρέψτε μου να εκφράσω τις ευχαριστίες μου για τη μεγάλη τιμή που κάνετε στην πόλη μας, τιμώντας για τρίτη συνεχή χρονιά με την παρουσία σας τις εκδηλώσεις για την επέτειο της άλωσης της Τριπολιτσάς. Αυτό που συνέβη εδώ το Σεπτέμβρη του 1821, ήταν αποτέλεσμα της συνθετικής στρατηγικής θεώρησης του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη. Μιας στρατηγικής θεώρησης  που περιελάμβανε την κατάλυση της Οθωμανικής παντοδυναμίας στην Τριπολιτσά, ως το θεμέλιο για την επιτυχία της επανάστασης σε ολόκληρη την επικράτεια.  Η μεγαλύτερη όμως σημασία της στρατηγικής θεώρησης του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη έγκειται στο ότι προκάλεσε τις πολιτικές εξελίξεις που επέφεραν την πολιτειακή ανασύσταση του Ελληνικού Κράτους. Με διαδοχικές πολιτικές πράξεις, στο Πάπαρη, στο Χρυσοβίτσι, στις Καλτεζές και στα Τρίκορφα, αρκετούς μήνες πριν την Άλωση της Τριπολιτσάς, γεννήθηκε και μετεξελίχθηκε η Πελοποννησιακή Γερουσία, ο πρώτος ολοκληρωμένος πολιτικός και στρατιωτικός οργανισμός του αγωνιζόμενου Ελληνισμού. Και όπως αναγράφουν οι πολιτικές πράξεις του Χρυσοβιτσίου και των Καλτεζών,
αυτά έγιναν το πρώτο έτος της ελευθερίας, θεωρώντας ότι μετά την κατάλυση της βυζαντινής αυτοκρατορίας, εδώ, στα χώματα της Αρκαδίας,  γίνονταν η πολιτειακή ανασύσταση του Γένους. Σε αυτό ακριβώς το σημείο οφείλεται και η έννοια της άλωσης αντί της απελευθέρωσης. Οι μόνες πόλεις για τις οποίες χρησιμοποιείται ο όρος της άλωσης, είναι για την Κωνσταντινούπολη και για την Τριπολιτσά. Το 1453 αλώθηκε η Βυζαντινή Κωνσταντινούπολη από τους Οθωμανούς, ενώ το 1821 αλώθηκε η Οθωμανική Τριπολιτσά από τους επαναστατημένους Έλληνες.  Το 1453 στην Κωνσταντινούπολη καταλύθηκε η κρατική υπόσταση του Ελληνισμού, ενώ το 1821 στην Τριπολιτσά καταλύθηκε η κρατική υπόσταση των Οθωμανών. Και υπ’αυτήν την έννοια η παρουσία σας σήμερα εδώ κύριε Πρόεδρε αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, γιατί τιμά το γεγονός της Άλωσης αλλά τιμά και την ανασύσταση της Ελληνικής Πολιτείας. 
Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε, μέσα στη δύσκολη αυτή περίοδο που ζούμε ως Έθνος, επιθυμώ να σας διαβεβαιώσω προσωπικά ότι ο Δήμος Τρίπολης έχει πλήρη επίγνωση της θεσμικής του ευθύνης, ως θεματοφύλακας της βαριάς ιστορικής κληρονομιάς που διέπει τη φυσιογνωμία της πόλης. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, και υπό το πρίσμα της επερχόμενης επετείου το 2021 των διακοσίων χρόνων από την εθνεγερσία, ο Δήμος Τρίπολης έχει εκπονήσει ένα γενικότερο σχεδιασμό για την ανάδειξη αυτής της ιστορικής κληρονομιάς, κινητοποιώντας όλες τις δυνάμεις της πόλης. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται τόσο η ανάδειξη του μνημείου όπου φυλάσσονται τα οστά του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Τρίπολη, το οποίο έχετε ήδη θέσει υπό τη σκέπη σας, καθώς και η ανάδειξη μιας σειράς ιστορικών περιοχών του ευρύτερου Δήμου Τρίπολης. Με τη βοήθεια του Θεού, ελπίζουμε ότι τον προσεχή Απρίλιο του 2018 θα μας τιμήσετε εκ νέου, εγκαινιάζοντας την ολοκλήρωση της πρώτης τέτοιας ανάδειξης, στο ιστορικό Χρυσοβίτσι.   
Με αυτές τις λίγες σκέψεις σας καλωσορίζω στην Τριπολιτσά και σας εκφράζω τις ολόψυχες ευχαριστίες όλων των Αρκάδων για τη μεγάλη τιμή που κάνετε με την παρουσία σας στην πόλη μας, την πρωτεύουσα του Μωριά.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη