Τρίπολη…ή αλλιώς Τριπολιτσά!

Ο Νομός Αρκαδίας, βρίσκεται στο κέντρο της Πελοποννήσου συνορεύοντας με όλους τους άλλους Νομούς της, και πρωτεύουσα του…η Τρίπολη περιτριγυρισμένη από τα Αρκαδικά όρη , μια ζωντανή πόλη, λιγότερο από δυο ώρες με το αυτοκίνητο από την Αθήνα. Γεμάτη αρχοντιά και παράδοση έχει διατηρήσει σωστά στο χρόνο ένα πρότυπο ανάπτυξης και ευημερίας. Εικάζεται ότι το όνομά της το οφείλει στην συνένωση των τριών αρχαίων πόλεων της Μαντινείας, της Τεγέας και του Παλλαντίου. Σύμφωνα με τα ενετικά αρχεία του 15ου αιώνα αναφέρεται ως Droboliza. Τον 17ο αιώνα και μετά γίνεται το κέντρο του Μοριά και το σύμβολο της ελληνικής Επανάστασης, η ηρωική Τριπολιτσά του Κολοκοτρώνη και του Κεφάλα.
Η ραγδαία εμπορική και πολιτιστική ανάπτυξη της μετά την απελευθέρωση, έχει προσδώσει στο μέρος, με την ανέγερση νεοκλασικών κτιρίων, την εξωστρέφεια της παράδοσης και όχι μόνο, έναν αέρινο κοσμοπολίτικο χαρακτήρα. Με έντονη κοσμική ζωή και περίφημα γλέντια, ξακουστή για τις μουσικές βεγγέρες της λόγω των ευρωπαϊκών επιρροών της, η Τρίπολη μέχρι σήμερα κρατά αναλλοίωτο τον έντονο τρόπο ζωής όντας ανοιχτόκαρδη και ζεστή προς τον επισκέπτη. Γεμάτη καφενέδες, που αποτελούν στέκια νέων και μη, με τον μυρωδάτο καφέ να αχνίζει και να μοσχοβολά, με σήμα κατατεθέν το «Μέγα Καφενέ», πλατείες (η τεράστια κεντρική πλατεία κλέβει την παράσταση) και μαγαζιά που σφύζουν από ζωή, έρχεται να σου θέσει δίλημμα στις επιλογές σου, καθώς είναι τόσες πολλές, με αποτέλεσμα να μην ξέρεις τι να πρώτο-διαλέξεις!  Η πόλη είναι πάντα έτοιμη να σου προσφέρει απόλαυση, χαλάρωση, έναν περίπατο, ένταση και ότι άλλο προσιδιάζει η στιγμή!
Από τον πρωινό μυρωδάτο καφέ στον ήλιο, τα ουζάδικα το μεσημέρι με τα εκλεκτά αποστάγματα, μέχρι τα παραδοσιακά ταβερνάκια με το ντόπιο κρασί όπου μπορεί κάποιος να απολαύσει τις βραδινές ώρες αλλά και όχι μόνο, αρκαδικές γεύσεις όπως «χοιρινό με μήλα», «λαγοτό», «τριφτάδες», «καγιανά», «ζαμπλαρίκο», γαλακτομπούρεκο αλλά και άλλα πολλά παραδοσιακά γλυκά, καθώς και υπέροχα γαλακτοκομικά και άλλα τοπικά προϊόντα μοναδικά στο είδος τους.  Κάθε σου επιλογή θα ικανοποιήσει σίγουρα τον ουρανίσκο σου, καθώς οι αρκάδες κατέχουν καλά την τέχνη της γαστρονομίας.
Στη Τρίπολη, με τις πολλές πλατείες, και τα αμέτρητα εξωκκλήσια, που ευλαβικά στεφανώνουν και προστατεύουν την πόλη, χαρακτηριστικό, εκείνο το ξωκλήσι των Αγίων Θεοδώρων που κοντοστάθηκε ο Κολοκοτρώνης για να πάρει δύναμη πριν την Άλωση της Τριπολιτσάς,  αλλά και τα ενδιαφέροντα ποικίλα αξιοθέατα, φαντάζει ιδανικός προορισμός για εκείνον που δεν θέλει να πάρει καράβι ή αεροπλάνο και να ταξιδέψει μακριά, αλλά και για εκείνον που έχει πραγματική όρεξη για διακοπές με ατελείωτη
http://lovelovegreece.com/

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη