ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΣΣΕ ΤΗΣ ΟΜΕ ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΣΣΕ




Συνάδελφοι,
Σε συνέχεια της ενημέρωσης που σας κάναμε με αφορμή την εφαρμογή της ΣΣΕ από την λιγνιτική Μεγαλόπολης και μετά την πρώτη αδικαιολογήτως καθυστερημένη πληρωμή από την ΔΕΗ την Παρασκευή (η ΛΙΓΝΙΤΙΚΗ είναι απλά θυγατρική της και δεν μπορεί να πάρει καμία απόφαση χωρίς την έγκριση του ΔΣ της ΔΕΗ) διαπιστώσαμε ότι η ΔΕΗ τελείως αυθαίρετα και αναιτιολόγητα δεν περιέλαβε την ΣΣΕ στους εργαζόμενους των ΑΗΣ και του ΣΒΟ .
Σαν να μην έφτανε αυτό και κατά την προσφιλή της τακτική προχώρησε ένα βήμα παραπέρα μη καταβάλλοντας τα επίδομα τριετίας όπως ορίζει ο νόμος και η σύμβαση αλλά όπως αυτοί παρανόμως το ερμηνεύουν!!! Αποτέλεσμα αυτού είναι εργαζόμενοι με 20 χρόνια ένσημα να μην παίρνουν τα επιδόματα τριετίας, επειδή έτσι το έκρινε η ΔΕΗ!!Επίσης σε πολλούς εργαζόμενους δεν έχουν βάλει ούτε το επίδομα γάμου!!
Και δυστυχώς έχουμε και συνέχεια, το σωματείο εγγράφτηκε στην ομοσπονδία από τις 24 Ιανουαρίου και η επεκτασιμότητα για όσους δεν είναι μέλη του σωματείου υπογράφηκε 20 Φεβρουαρίου. Που είναι τα λεφτά Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου; Οι εργαζόμενοι που η σύμβαση τους τελείωσε 6 Φεβρουαρίου γιατί δεν πληρώθηκαν την διαφορά; Μήπως η Διοίκηση της ΔΕΗ έχει την εντύπωση ότι θα τα χαρίσουμε στους μετόχους τα δεδουλευμένα των εργαζόμενων που δουλεύουν στα ορυχεία και στους σταθμούς μέρα νύχτα με καύσωνα με πάγο με ήλιο με βροχή για ιδιωτικοποιήσουν την ΛΙΓΝΙΤΙΚΗ όσο το δυνατόν ευκολότερα ;;;;;
Το σωματείο μας αφού έχει ήδη ενημερώσει την ομοσπονδία για αυτές τις αυθαιρεσίες και εφόσον η ΔΕΗ συνεχίζει αυτή την τακτική κωλυσιεργίας μην απαντώντας στα αιτήματα του σωματείου από την 1 Φεβρουαρίου και ενεργώντας αυτοβούλως και κατά το δοκούν σχετικά με τις πληρωμές, επιφυλάσσεται κάθε νόμιμου δικαιώματος για την διασφάλιση των κεκτημένων μέσω της ΣΣΕ.
Ενημερώνουμε επίσης τα μέλη μας και το προσωπικό ότι η νέα ΣΣΕ (Συλλογική Σύμβαση Εργασίας) της ΟΜΕ (Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδος) έχει ήδη μπει σε διαπραγμάτευση με τους εργοδότες του ΣΜΕ (Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων) σύνδεσμο στον οποίο ανήκει και η ΔΕΗ. Η ΟΜΕ με δελτίο τύπου που μας απέστειλε μας ενημέρωσε σχετικά με την πρώτη συνάντηση που είχαν με τους εκπροσώπους του ΣΜΕ (συμμετείχε για πρώτη φορά και εκπρόσωπος της ΔΕΗ!). Στην συνάντηση οι εργοδότες αντιδρούν κυρίως στην επεκτασιμότητα της παλιάς σύμβασης (απειλώντας με προσφυγή στο ΣτΕ για την υπάρχουσα σύμβαση) και απαίτησαν η νέα ΣΣΕ να είναι ομοιοεπαγγελματική και όχι κλαδική.
Το αν η ΣΣΕ θα είναι ομοιοεπαγγελματική ή κλαδική αφορά ΑΜΕΣΑ τόσο τους συμβασιούχους όσο και τους εργολαβικούς της ΔΕΗ (ειδικότερα όσοι δεν είναι μέλη του σωματείου) αφού έχει σχέση με την επεκτασιμότητα της ΣΣΕ.
Τι προβλέπει όμως αυτή η νέα σύμβαση και γιατί θα πρέπει να αγωνιστούμε για να υπογραφεί;
Η νέα ΣΣΕ όπως έχει καταρτιστεί από την ομοσπονδία, θα έχει διετή διάρκεια μέχρι το 2021. Αυτό σημαίνει ότι αν η Λιγνιτική Μεγαλόπολης πουληθεί ο νέος ιδιοκτήτης θα βρει τους εργαζόμενους να καλύπτονται από μια κλαδική σύμβαση σύμφωνα με την οποία πρέπει να πληρώνει. (Άλλο να πληρώνεσαι με μια σύμβαση όταν θα έρθει αν έρθει ένας νέος ιδιοκτήτης και άλλο να έρθει και να πληρώνει με τον κατώτατο).
Η νέα ΣΣΕ προβλέπει αυξήσεις 13% στους μισθούς και τα ημερομίσθια, περισσότερες τριετίες και καλύπτει το σύνολο των εργαζομένων σε μια επιχείρηση (διοικητικούς, μηχανικούς, τραπεζοκόμους, μάγειρους, κ.ο.κ.) .
Το σωματείο πρότεινε μια σειρά από ειδικότητες που καλύπτουν το σύνολο των ειδικοτήτων (Χειριστές γερανοπροωθητήρων, ξυλουργοί, μηχανοτεχνίτες οχημάτων, ηλεκτροτεχνίτες οχημάτων , φανοποιοί, τορναδόροι, επιτηρητές ταινιόδρομων, καδοφόρων εκσκαφέων και αποθετών – τεχνικοί ορυχείων, βοηθοί χειριστές καδοφόρων εκσκαφέων και αποθετών,) ειδικότητες τις οποίες η ομοσπονδία ένταξε μέσα στην ΣΣΕ .Προτείναμε επίσης οι ηλεκτροσυγκολλητές να ανέβουν κατηγορία ανθυγιεινού επιδόματος κάτι που έγινε δεκτό και τέλος προτείναμε και επίδομα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κάτι το οποίο έγινε επίσης δεκτό.
Εξίσου σημαντικό ήταν ότι μετά από πρόταση μας η ομοσπονδία συμπεριέλαβε και το θέμα των δώρων, διεκδικώντας την καταβολή ολόκληρων των δώρων και επιδόματος αδείας για τους εργαζόμενους μέλη της.
Καλές οι προτάσεις και τα σχέδια βέβαια αλλά για να φτάσουμε μέχρι την υπογραφή της νέας ΣΣΕ θα πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι ανεξαρτήτου Σύμβασης, ειδικότητας και συλλογικότητας, να είμαστε σε αγωνιστική ετοιμότητα έτσι ώστε να επιβάλουμε την άμεση υπογραφή της.
Ενδεχομένως εάν προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις, μερικοί γνωστοί άγνωστοι θα βγουν και θα πουν το γνωστό τους ποίημα ‘’ μη κάνετε κινητοποιήσεις, δεν πρόκειται να κερδίσετε τίποτα και το μεροκάματο σας χάνετε κ.ο.κ’’.
Η απάντηση σε αυτό το ύπουλο επιχείρημα που μπαίνει σε πολλές απεργίες με ένα πραγματικό παράδειγμα είναι ότι: σε μια επιτυχημένη απεργία, εάν οι σταθμοί του ΑΗΣ Μεγαλόπολης θα μείνουν εκτός λειτουργίας για ένα 24ωρο, ο τζίρος που θα χάσει η ΔΕΗ είναι 2.600.000 ευρώ! Αυτό πρέπει να κάνει τον καθένα από εμάς να καταλάβει τη δύναμη του και τη σημασία που έχει στο χώρο εργασίας , καθώς και πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν οι εργαζόμενοι στους χώρους εργασίας τους.
Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΣΕ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ!
ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΧΑΡΙΣΕ ΤΙΠΟΤΑ!
ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΜΙΣΘΟ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ!
ΠΡΩΤΑ ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ!!! ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ!

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη