Ματαιώνεται και η ΔΕΘ! Πρώτο λουκέτο στην μεταπολεμική ιστορία της

 

© Παρέχεται από: sofokleousin.gr

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), το μεγαλύτερο εκθεσιακό και εμπορικό γεγονός των Βαλκανίων, σημείο αναφοράς για την οικονομία και την πολιτική της χώρας, βρίσκεται ένα βήμα-το τυπικό- πριν την ματαίωση της διοργάνωσης του 2020, που αποτελεί το πρώτο ...λουκέτο στην μεταπολεμική ιστορία της. 

Η σημαντική επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου στη Θεσσαλονίκη το τελευταίο διάστημα (χθες ανακοινώθηκαν 36 νέα κρούσματα κορονοϊού) έβαλε επιτακτικά στο τραπέζι των συζητήσεων κυβέρνησης, ειδικών και τοπικής αυτοδιοίκησης το ενδεχόμενο ματαίωσης της φετινής, 85ης ΔΕΘ, η οποία πλέον θεωρείται σχεδόν βέβαιη.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα συζητήθηκε στην χθεσινή (7/8) έκτακτη τηλεδιάσκεψη του επικεφαλής της επιτροπής λοιμωξιολόγων Σωτήρη Τσιόδρα, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά,του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα και του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα.

Από την τηλεδιάσκεψη προκύπτει ότι είναι πιθανή η επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων στη Θεσσαλονίκη μετά τον δεκαπενταύγουστο, για την αντιμετώπιση της τοπικής έξαρσης του κορονοϊού. Στα προς εφαρμογή μέτρα περιλαμβάνονται ο περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, η απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες, αλλά και η ματαίωση της φετινής ΔΕΘ, προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία μίας μεγάλης εστίας συγχρωτισμού και διάδοσης του κορονοϊού στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε και την Πέμπτη (6/8) στην Αθήνα με τον Ν. Χαρδαλιά και τη διοίκηση της ΔΕΘ. 

Ενδεικτικές των προθέσεων της κυβέρνησης για τη ΔΕΘ είναι χθεσινές (7/8) δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου. Ο Στέλιος Πέτσας, στον ΑΝΤ1 κληθείς να απαντήσει εάν προβλέπονται ανακοινώσεις ελαφρύνσεων και άλλων μέτρων για την οικονομία στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ, είπε: «Κατ΄αρχάς να γίνει η Έκθεση (…) Είμαστε σε μία φάση που παρατηρούμε όλα τα δεδομένα τα επιδημιολογικά και είμαστε σε θέση να αναπροσαρμόζουμε τη στρατηγική μας. Το θέμα είναι ότι μέσα στις αρχές του φθινοπώρου ότι και να γίνει θα δείτε το σχέδιο μας, γιατί δεν μπορεί να κατατεθεί το σχέδιο μας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή χωρίς να έχει προηγηθεί εσωτερική διαβούλευση».

Η 85η ΔΕΘ ήταν προγραμματισμένη για το διάστημα 5-13 Σεπτεμβρίου, με τιμώμενη χώρα την Γερμανία. Πάντως, τα πρόδρομα σημάδια ματαίωσης της φετινής διοργάνωσης είναι εμφανή και στο επίσημο site της ΔΕΘ, όπου λιγότερο από ένα μήνα πριν την προγραμματισμένη έναρξη δεν υπάρχει κατάλογος  των μέχρι τώρα επιβεβαιωμένων εκθετών. Σημειώνεται ότι η ιστορία της ΔΕΘ ξεκινά το 1926 και μεταπολεμικά η έκθεση διεξαγόταν αδιαλείπτως μέχρι φέτος.  

msn

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη