Σήμερα ο εσπερινός για την Παναγία της Τριπολιτσάς







Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΠΟΛΙΤΣΑΣ
Η Αγία εικόνα της Παναγίας ξεκίνησε να φτιάχνεται το 1823 εκείνα τα δύσκολα χρόνια που οι Έλληνες προσπαθούσαν να βρουν και πάλι την ελευθερία τους από τους Τούρκους κατακτητές.
Πρώτος Αγιογράφος ήταν ο Μιχαήλος Κομνενίδος από τον Πόρο, ο οποίος όμως δεν πρόλαβε να την ολοκληρώσει αφού πέθανε από κάποια ασθένεια, κατόπιν την εικόνα συνέχισε και τελείωσε ο Αγιογράφος Γεώργιος Αθανασιάδης ο Κυδωνιάτης το 1826.
Η εικόνα αυτή ήταν παραγγελία του Αναστασίου Γκυζάνη Ποριώτου και έμεινε για αρκετά χρόνια στα χέρια της οικογενείας αυτής και κατόπιν παραχωρήθηκε ευγενώς εκ των απογόνων της οικογενείας, στην Ενορία του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως.
Η Αγία Εικόνα της Παναγίας έχει σωθεί δύο φορές από φωτιά με θαυματουργό τρόπο, μία φορά όταν την είχε η οικογένεια του κ. Γκυζάνη και μία φορά στην Εκκλησία του Αγίου Βασιλείου όταν είχε ξεσπάσει μεγάλη πυρκαγιά εντός του Ναού.
Τώρα η εικόνα είναι τοποθετημένη σε ωραίο καλλιμάρμαρο προσκυνητάρι, δωρεά ευλαβών Ενοριτών και κάθε χρόνο την πρώτη Αυγούστου πριν την παράκληση λιτανεύετε στην κεντρική πλατεία της Τριπόλεως παρουσία των τοπικών και στρατιωτικών αρχών της πόλεως.
+ Ιερεύς Ιωάννης Σουρλίγγας

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη