Η αντικυβερνήτης της Καλιφόρνια που κατάγεται από τις Ρίζες Αρκαδίας κλειδί για την επιλογή της Κάμαλα Χάρις

 

Κάμαλα Χάρις, το μεγαλύτερο «όπλο» του Τζο Μπάιντεν και πρώτη γυναίκα Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, χρειάστηκε να παλέψει για τη θέση της δίπλα στον πρόεδρο των Δημοκρατικών. Προκειμένου να αποφασιστεί, τελικά, πως εκείνη θα σταθεί πλάι στον υποψήφιο ακόμη Πλανητάρχη, μία Ελληνοαμερικανίδα αγωνίστηκε με όλες της τις δυνάμεις.

Ο λόγος για την Αντικυβερνήτη της Καλιφόρνια, Ελένη Κουναλάκη – μία από τις πιο στενές συνεργάτιδες και φίλες της, χωρίς την οποία ίσως να μην είχε εκλεγεί ποτέ, η οποίακατάγεται από τις Ρίζες Αρκαδίας, κοντά στην Τρίπολη.

Η Χάρις γνώριζε καλά πως ήταν μία από τις επικρατέστερες στη λίστα των υποψηφίων για τη θέση του Αντιπροέδρου του Μπάιντεν. Είχε ζητήσει, μάλιστα, να μην πραγματοποιηθεί καμία καμπάνια υποστήριξής της. «Με ξέρει, είμαι σίγουρη πως θα πάρει τη σωστή απόφαση», είχε εκμυστηρευτεί στην κυρία Κουναλάκη, σύμφωνα με το POLITICO.

Ο καιρός, όμως, περνούσε και ο κλοιός στένευε. Έτσι, η ελληνικής καταγωγής αξιωματούχους «κίνησε Γη και ουρανό» προκειμένου να βοηθήσει τη στενή συνεργάτιδα και φίλη της. Τον Ιούλιο, έπεισε περισσότερα από δώδεκα νυν και πρώην κυβερνητικά στελέχη της Καλιφόρνια, δημάρχους, επιχειρηματίες και συνδικαλιστικούς ηγέτες, ώστε να πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη με τη σημερινή, πια, Αντιπρόεδρο. Κάτι τέτοιο, όπως αναφέρει το POLITICO, δεν έχει καταφέρει κανείς άλλος.

«Τα δώσαμε όλα, δεν υπάρχει αμφιβολία», αποκάλυψε η Ελένη Κουναλάκη. «Νιώσαμε πως έπρεπε να δείξουμε με τον πιο άμεσο τρόπο ποια είναι η Κάμαλα Χάρις και πόσο πολύ τη στηρίζουμε στην Καλιφόρνια».

Η τηλεδιάσκεψη κράτησε 45 λεπτά. Χάρη στο meeting αυτό και την πρωτοβουλία της Αντικυβερνήτη, ο Μπάιντεν πήρε την τελική του απόφαση.

Ποια είναι η Ελένη Κουναλάκη;

Γεννήθηκε στις 3 Μαρτίου 1966 με το επώνυμο Τσακαλοπούλου. Είναι πολιτικόςεπιχειρηματίαςπρώην διπλωμάτης και 50η Αντικυβερνήτης της Καλιφόρνια. Πρόκειται, μάλιστα, για την πρώτη γυναίκα που βρίσκεται στην υψηλόβαθμη αυτή θέση.

Από το 2010 έως το 2013, ήταν πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουγγαρία. Το 2017 ανακοίνωσε πως θα συμμετείχε στις εκλογές για την περιφέρεια της Καλιφόρνια και κατέκτησε τη θέση της το ’18.

Πριν δεχθεί την πρόταση του Μπαράκ Ομπάμα για την πρεσβεία, ήταν Πρόεδρος της ΑΚΤ Development Corporation, μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της πολιτείας την οποία ίδρυσε ο πατέρας της. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Dartmouth κι έκανε ΜΒΑ στο Brekeley.

Μαζί με το σύζυγό της,  δημοσιογράφο, Μάρκο Κουναλάκη, ξεκίνησαν το τμήμα Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Georgetown, το οποίο διευθύνει ο δρ Αλεξάντερ Σενς. Επιπλέον, καθιέρωσαν τη σειρά διαλέξεων Τσακόπουλος – Κουναλάκης στο Woodrow Wilson International Center for Scholars, για τη δημοκρατία και τις διεθνείς σχέσεις.

Η καριέρα της στην πολιτική έχει διαρκώς ανοδική πορεία. Έχει υπηρετήσει τέσσερις φορές ως αντιπρόσωπος στο Συνέδριο των Δημοκρατικών, ήταν μέλος των επιτροπών First 5 και Blue Ribbon.

Στις εκλογές του 2018, για τη θέση της Αντικυβερνήτη, βγήκε πρώτη κατακτώντας το 56.6% των ψήφων. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας, επισκέφθηκε και τις 58 κομητείες της Καλιφόρνια, συνεργάστηκε με εκατοντάδες εθελοντές κι έγινε η πρώτη γυναίκα στην ιστορία της πολιτείας που έφτασε σε αυτήν την υψηλά ιστάμενη θέση.

Είναι στενή φίλη της Αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, για την οποία έχει δηλώσει πως «είναι το είδος φίλου που δεν ξεχνάει ποτέ τα γενέθλιά σου». Αυτό που τις έφερε κοντά, εκτός από το δυναμισμό και την αγάπη για τα κοινά, είναι πως και οι δύο είναι παιδιά μεταναστών.

Η ελληνικής καταγωγής Ελένη Κουναλάκη είναι μια ασταμάτητη πολιτικός που δεν αφήνει κανέναν να την περιορίσει.


gargalianoionline

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη